de la fondare
Evenimente

Realizări majore ale Furnizorului de apă în anul 2018. Anul în care s-a înregistrat un profit de circa 4 ori mai mare față de anul precedent!

Anul 2018 este anul în care S.A. ,, Apă-Canal Chişinău” a înregistrat un profitîn valoare totală de33,1 mil. lei, inclusiv29,4 mil. lei, profit din activitatea operaţională, faţă de anul precedent, când ACC a înregistrat un profitîn valoare totală de 9,5 mil. lei, inclusiv 2,8 mil. lei, profit din activitatea operaţională. Vorbim despre majorarea profitului aproape de patru ori, comparativ cu anul precedent.

Toate acestea au fost posibile managementului eficient al administrației furnuizorului de apă,  dar și mai multor acțiuni intreprinse de administrația furnizorului de apă, cum ar fi micșorarea cheltuielilor pentru materiale, dar și servicii de mentenanță, renegocierea condițiilor de finanțare cu creditorii interni, respectarea cu strictețe a obligațiunilor financiare față de furnizori, precum ar fi cel de energie electrică, dar și față de creditori, dar și instituțiile de stat, astfel evitându-se achitarea unor penalități. 

De asemenea, numărul de consumatori ai serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare este în continuă creștere. La 31.12.2018, acesta constituia 97 187, dintre care 93 980 – consumatori ai serviciului public de alimentare cu apă și 68 854 – consumatori ai serviciului public de canalizare. Pentru comparaţie, la 31.12.2017, numărul acestora a constituit 92 356, majorându-se cu 5%, pe parcursul anului 2018.

La 31.12.2018, numărul consumatorilor non-casnici constituia 13 369, iar al celor casnici – 83 818, dintre care 59 135 – proprietari ai caselor individuale, iar 24 683 – proprietari de apartamente. Contractele directe cu proprietarii de apartamente au fost încheiate în cadrul unor proiecte-pilot, iniţiate de-a lungul mai multor ani de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”.

Deşi cea mai mare parte a locurilor de consum existente sunt contorizate, există şi locuri de consum necontorizate. În anul 2018, 97% din volumul de apă facturat a fost determinat în baza indicaţiilor contoarelor, cu mult peste nivelul de 89%, înregistrat în anul 2017.

O creștere a fost înregistrată și în ceea ce privește volumul de servicii furnizate și venituri. Astfel, în anul 2018, volumul serviciilor de alimentare cu apă a constituit 44,9 mil. m3 cu 0,7 mil. m3 sau 1,5% peste nivelul înregistrat în anul 2017. Volumul mediu al apei livrate a constituit 3,74 mil. m3/lună (3,68 mil. m3/lună în 2017). Datorită ajustării tarifelor din luna mai 2017, veniturile aferente acestor servicii (apă potabilă, tehnologică şi brută) s‑au majorat considerabil cu 17,8 mil. lei.

Volumul apelor uzate recepționate a constituit 41,2 mil. m3 în 2018, cu 0,9 mil. m3 sau cu 2,2 % peste nivelul din anul 2017. În medie, acestea au constituit 3,43 mil. m3/lună (3,36 mil. m3/lună în 2017). Veniturile din serviciile de canalizare s-au majorat cu 16,5 mil. lei faţă de anul precedent.      În scopul accelerării procesului de modernizare al S.A. Apă-Canal Chișinău”, pe parcursul anului 2018, au fost inițiate mai multe proiecte și contracte.

Achitările pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare pentru anul 2018 au constituit, în medie, 98,3 % din totalul facturat, fiind în creștere comparativ cu anul 2017, când rata achitărilor a constituit 97,7 %. Cel mai înalt nivel al achitărilor a fost înregistrat de către consumatorii noncasnici, în total 101,9 %, inclusiv 108,9 % de către complexul termoenergetic.

Una din cele mai importante relaizări, totuși, rămâne a fi activitatea investițională.

În acest context, din punct de vedere strategic, cea mai importantă activitate a ultimilor ani este îndeplinirea cerinţelor în cadrul acordurilor de împrumut şi finanţare, încheiate cu BERD şi BEI, în vederea debursării finanţărilor aferente Proiectului de investiţii prioritare (PIP), în valoare totală de 61,8 mil EUR, dintre care 13,4 mil. EUR sunt granturi oferite din Fondul de Investiţii pentru Vecinătate al Uniunii Europene.

Prin implementarea Programului de investiţii prioritare se urmăresc scopuri de interes social, cum ar fi: îmbunătăţiriea calităţii serviciilor prestate; reducerea problemelor generate de nămolul de la Staţia de epurare şi utilizarea acestuia în agricultură; îmbunătățirea calității apei, ca rezultat al ameliorării dezinfectării, reparaţiilor efectuate la Staţia de tratare a apei, înlocuirii conductelor şi reparaţiei rezervoarelor; reducerea avariilor şi intervenţiilor la reţele; majorarea operativității deservirii clienţilor; reducerea pierderilor de apă şi de energie electrică consumată în procesul tehnologic, ceea ce ar permite menţinerea tarifelor la un nivel optim  etc.

Pe parcursul anului 2018, în cadrul PIP au fost realizate următoarele progrese:

  1. au fost procurate echipamente de pompare şi electrice pentru reabilitarea staţiilor de pompare din Chişinău, în valoare totală de 33,6 mil. lei de la „Polimer Gaz Conducte” SRL. Reabilitarea stațiilor de pompare va contribui la creșterea eficienței consumului de energie electrică și creșterea capacității de pompare a apelor, având în vedere creșterea numărului  de consumatori în aria de deservire;
  2. au fost procurate echipamente și se finalizează lucrările de instalare a Sistemului de monitorizare, control şi achiziţii de date (SCADA), executate de către „Salonix-Teh” SRL, în valoare de 10,4 mil. lei;
  3. în decembrie 2018, „Bass Systems” SRL a furnizat echipamente hard și licențe software în valoare de 7,9 mil. lei și a început lucrările de instalare a Sistemului de Management Informaţional (MIS).

De rând cu investițiile finanțate de creditori internaționali, în anul 2018, au fost efectuate investiții semnificative din surse proprii. În special, a fost procurată o centrifugă pentru deshidratarea nămolului, inclusiv setul de dispozitive necesare, în valoare totală de 8,2 mil. lei, în scopul eficientizării procesului de tratare a nămolului primar. Astfel, comparativ cu utilizarea sacilor geotextil, centrifuga pentru deshidratarea nămolului necesită un timp redus pentru procesul de prelucrare, asigură o concentrație scăzută a nămolului în urma deshidratării, precum şi o suprafață mult mai mică pentru funcționare.

Activitățile investiționale efectuate pe parcursul anului 2018 au contribuit la creșterea semnificativă a valorii de bilanț a activelor entității. Astfel, la 01.01.2019, valoarea de bilanț a imobilizărilor s-a majorat cu 102,4 mil. lei față de începutul anului. În special, a crescut soldul bunurilor achiziționate pe proiectul de investiții prioritare, care necesită lucrări de punere în fucțiune, în total cu 35,8 mil. lei, inclusiv: echipamente de pompare și electrice pentru staţiile de pompare din Chişinău – 19,6 mil. lei, echipamente de colectare și control al datelor în sistemul SCADA – 8,9 mil. lei, echipamente hard pentru instalarea MIS – 7,4 mil. lei.  Soldul altor imobilizări procurate, construite în cadrul activității curente a crescut în total cu 44 mil. lei, inclusiv Centrifuga pentru deshidratarea nămolului, achiziționată de la Consultech Industrial Supplies – 7,9 mil. lei, alte active – 36,1 mil. lei. Au fost capitalizate comisioane de nedebursare și dobânzi aferente creditelor BERD, BEI în sumă totală de 5,4 mil. lei.

În altă ordine de idei, precizăm, că pe parcursul anului 2018, s-au înregistrat circa 11,5 mii scurgeri la rețelele de apeduct și 11 mii la cele de canalizare, ceea ce reprezintă o scădere de circa 20%, comparativ cu anul 2017.