CARE ESTE MAI SANATOASA? APA CALDA SAU APA RECE?
Vara sau dupa antrenamente avem tendinta de a ne racori cu un pahar de apa rece, pe cand recomandarile medicale susțin consumul de apă caldă în astfel de momente. În sezonul rece consumăm lichide calde, însă care variantă este mai sănătoasă: apa caldă sau apa rece?
Ce se întâmplă în organismul nostru când bem apă rece
Apa rece sau foarte rece are nevoie să fie înăalzită la nivelul stomacului, consumând astfel energie. De asemenea, baută în timpul mesei sau imediat dupa masă, apa rece solidifică grasimile, îngreunând mult digestia.
Iata care sunt principalele efecte ale unui pahar cu apă rece:
- Ne ajută să ne răcorim după un antrenament intens sau în zilele toride, însă… crește tensiune arteriala și ne hidratează mult mai greu, căci produce vasoconstricâie.
- Prin vasoconstricția pe care o provoacă, apa rece crește în mod secundar vascozitatea sângelui. Penru o persoană în plină sănătate acest fapt nu este tocmai îngrijorător, însă pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet, ori tulburări de coagulare, care au hipertnsiune arterială – ei bine pentru acestea creșterea vascozității sângelui cu 2% (cât este estimat dupa ingestia unui pahar de apă rece) poate reprezenta un risc mare.
- Apa rece crește senzația de sete, așa se explică de ce atunci când beți apa caldă, consumați mai putin lichid decât în cazul apei foarte reci.
- Apa rece scade imunitatea și predispune la afecțiuni la nivelul gâtului, ale amigdalelor sau chiar afecțiuni de stomac;
- Apa rece scade senzația gustativă, motiv pentru care veți mânca… mai mult.
- Apa rece constipă;
Ce se întâmplă în organismul nostru când bem apă caldă
Apa caldă este blânda cu mucoasele digestive și prezintă o serie de beneficii pentru sănătate.
Iată care sunt principalele efecte ale unui pahar cu apă caldă:
- Apa caldă îmbunătățește digestia, fiind un remediu util și la îndemâna oricui dupa o masa copioasa și bogată în găasimi;
- Apa caldă scurtează raul de la stomac, de exemplu calmeaza arsurile sau accelereaza voma in stările de rău;
- Apa caldă sporește hidratarea organismului, fiind recomandată mai ales în zilele caniculare.
- Apa caldă combate constipația și îmbunătățește absorbția nutrienților, vitaminelor și mineralelor la nivel intestinal;
- Apa caldă ajută în scăderea în greutate și este recomandată în prevenirea bolilor cardiovasculare sau în dieta celor care deja suferă de afecțiuni ale inimii, de diabet, de hipertensiune arterială;
- Apa caldă este recomandată fumătorilor sau femeilor care iau anticoncepționale ori tuturor celor care au risc de creștere a vascozității sanguine sau de tromboză, apa caldă ajutând la o scădere ușoara a tensiunii în vase prin vasodilatația pe care o produce.
- Apa caldă scade pofta de mâncare;
- Apa caldă amelioreaza durerile de stomac sau abdominale.
Medicii recomanda să consumați apă caldă sau la temperatura camerei. Apa caldă poate avea temperatura între 15 si 30 de grade Celsius.