Poluatorul plăteşte-toţi egali în faţa legii!
Vineri, 9 iunie curent a avut loc o şedinţă comună de lucru între adiministraţia S.A. „Apă-Canal Chişinău” şi circa 100 de agenţi economici. Subiectul principal al şedinţei a fost despre introducerea unei noi formule de calcul pentru apele uzate cu concentraţia normelor admisibile depăşită. Astfel, potrivit noii formule, agenții economici vor achita un tarif conform gradului de poluare pe care o aduce întreprindere a apelor uzate, ce se revarsă mai apoi în râul Bîc. Dasemenea, agenții economici vor trebui să construiască stații de pre-epurare pentru a micșora coeficientul de poluare pe care îl aduc mediului și pentru a putea micșora sumele spre achitare. Problema constă în faptul că unii agenți economici nu și-au instalat stații de pre-epurare a apei, așa cum prevede Hotărârea de Guvern 950 şi Legea 303, adoptate încă 2013. Astfel agenții economici nu achită în prezent conform gradului de poluare a apelor uzate: „Dorința noastră e ca de la 1 ianuarie 2018, să se țină cont de probele prelevate de la agenții economici, de aceea este corect să fie respectată norma legală și de către agenții economici care trebuie să aibă o stație de epurare locală, normă prevăzută în lege încă din anul 2013. Agenții economici care nu se vor conforma și nu vor avea stații de pre-epurare a apei, înseamnă că vor rămâne la același indicator, al indicelui de calitate al apei uzate și vor plăti tariful conform principiului „Poluatorul plătește”. Acesta este principiul stabilit și în Directivele europene, și în legislația RM”, a declarat Veronica Herța.
Unii agenți economici s-au arătat nemulțumiți de faptul că vor trebui să achite mai mult pentru apele uzate și au acuzat reprezentanții ACC de faptul că probele de apă uzată prelevate nu corespund realității, iar datele indicate sunt în interesul ACC. La rândul său, directorul general ACC, Veronica Herța, a declarat că laboratorul funcționează conform standardelor, iar agenții economici care au dubii, au tot dreptul să se adreseze la un laborator independent. Precizăm că, toate probele prelevate de la agenţii economici sunt sigilate şi codificate, iar lucrătorii laboratorului nu au cum să ofere date eronate.
Veronica Herța susține că până în prezent, agenții economici achitau pentru apa uzată conform unor probe învechite din anii 2008-2014, care nu corespund realității de azi: „Spre exemplu, un agent economic din municipiul Chișinău, care din 2008, având preluate probele i s-a aplicat coeficientul de 0,2, atunci când am mers la el, în luna mai, coeficientul a constituit 1654. Atunci mă întreb, este oare corect acest fapt, ca să rămână ani la rând același coeficient și să murdărim ceea ce rămâne pe pământul acesta după noi?”, a declarat directorul general al S.A. “Apă-Canal Chișinău.
„Pentru agenții economici, la care nu s-a reușit prelevarea acestor probe, pentru că laboratorul nostru are capacitatea de a prelua circa 200 de probe pe lună, vom contracta și un laborator independent, care posibil va asigura un grad mai mare de încredere pentru consumatori, astfel încât, pentru perioada până când vom ajunge să preluăm probele pentru 2017 de la agenții economici, să fie luat în calcul contractul, tariful existent, sau acel coeficient care s-a regăsit în contractul precedent”, a explicat Veronica Herța. Agenții economici s-au rătat nemulțumiți și de faptul că ACC a reziliat contractele în primăvara acestui an și le-au emis facturi noi spre achitare. Aceștia au spus că nu sunt de acord să achite aceste facturi și au cerut să li se ofere timp până la finele anului.
„Vom înainta propunere către Consiliul de Administrare al întreprinderii să ne permită să anulăm aceste facturi pe care le-au primit agenții economici. De asemenea, pentru perioada de până la finele anului 2017, să propunem Consiliului să fie aplicat tariful diferențiat conform următorului principiu: pentru agenții economici la care coeficientul este de până la 2, să fie aplicat coeficientul de 0,5; pentru cei care au un coeficient de la 2 până la 10, să fie aplicat coeficientul 2; iar pentru cei care au coeficientul mai mare de 10, să fie aplicat coeficientul 5”, a explicat directoarea ACC. Amintim că, în martie curent toţi agenţii economici au primit prescripţii şi au fost informaţi despre faptul că ACC îşi propune o nouă formula de calcul pentru deversarea apei uzate de către agenții economici în sistemul de canalizare al S.A. „Apă-Canal Chișinău”, au fost organizate conferinţe de presă. Mai mult, toate aceste informaţii au fost publicate pe site-ul întreprinderii acc.md.
Amintim că în primăvara acestui an, Apă-Canal Chișinău a reziliat peste 800 de contracte de preepurare încheiate între întreprindere şi agenţii economici. Potrivit ACC, decizia vine ca urmare a multiplelor adresări ale agenților economici din diferite sectoare ale capitalei, privind achitarea diferită a plăților pentru preepurare, unii fiind discriminați. Până în prezent, agenţii economici activau în baza unui coeficient ce determina concentraţiile maxim admisibile, iar acesta varia de la 0,2 până la 1,5. De foarte multe ori, unii agenţi economici erau favorizaţi, indicându-se în contract un coeficient foarte mic, deşi conform genului de activitate gradul de poluare al apelor uzate era destul de ridicat. Într-un final, s-a ajuns decis ca făcturile pentru luna mai să fie recalculate, urmând să se ajungă la un consens între S.A “Apă Canal Chișinău” și agenții economici.