de la fondare
Evenimente

Apa – una dintre cele mai mari provocări ale secolului 21

   Subiectul ,,Apa” generează politici globale, evidențiindu-se ca factor deosebit de sensibil, de complex și poate chiar complicat, în ceea ce privește viitorul omenirii. De ce? Greu de dat un singur verdict. Totuși, specialiștii domeniului ne îndeamnă să reținem faptul, că apa este finită, iar securitatea și siguranța apei ridică mari probleme.                                                   

       Apa este una dintre cele mai mari provocări globale actuale și viitoare.  Ploile torenţiale sunt mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, provocând revărsarea canalizărilor, dar, în același timp, deficitul de apă din alte zone amenință sănătatea publică și reduce producția de alimente.

       Se estimează, că până în anul 2050, populația lumii va creşte de la 7 la 9 miliarde. Această creștere enormă înseamnă, că nevoia de apă va crește cu peste 50 la sută, dacă vom continua să consumăm la rata actuală.

       În raportul  ,,O perspectivă asupra mediului în 2050”, publicat în 2012, OCDE (Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare) estimează, că aproximativ 1,5 miliarde de oameni trăiesc astăzi în zonele grav afectate de deficitul de apă. Potrivit raportului, numărul va crește la aproape 4 mil. EUR până în 2050, ceea ce va declanșa o criză alimentară la nivel mondial, dacă nu se schimbă abordarea din prezent. 

       „Probabil, că cea mai mare provocare globală este lipsa de apă, deoarece aceasta afectează producția de alimente și energie. De asemenea, schimbările climatice, poluarea apei și risipa enormă de apă sunt aspecte cruciale care trebuie abordate. Multe locuri din lume, pur și simplu nu au suficientă apă. Acest lucru este cauzat în parte de schimbările climatice, dar mai ales de creșterea urbanizării. Orașele sunt în dezvoltare, la rate uimitoare, și pentru a găsi apă este necesară deplasarea la distanţe tot mai mari de zonele dens populate. Aceasta nu este o situație sustenabilă. Odată cu creşterea urbanizării, nivelul apelor subterane scade, iar acest lucru înseamnă că rezervele de apă sunt în scădere şi că se deteriorează şi calitatea apei, ca urmare a modificărilor chimice în straturile de sol.

       Toţi indicatorii sugerează, că trebuie să ne schimbăm comportamentul și că trebuie să dezvoltăm tehnologii mai performante. Statele membre ale UE fac deja eforturi pentru a respecta directivele europene existente în ceea ce privește calitatea apei potabile și controlul riscului de inundații. Și vom vedea cu siguranță mult mai multe inițiative politice în viitor, în sectorul de apă”, spune Soren Hvilshoj, director al Departamentului Internaţional de Apă din cadrul Ramboll, care a petrecut ultimii 20 de ani ai carierei în dezvoltarea sectorului internaţional de apă și mediu în peste 20 de țări.

       Există sprijin din partea organizațiilor internaționale, cum ar fi ONU și Banca Mondială, iar OCDE recomandă, ca eforturile politice să se concentreze pe trei inițiative: distribuția resurselor de apă între agricultură, gospodării și industrie, conservarea calității apei și protejarea accesului la apă și canalizare. 

       În ultimele trei decenii, au fost depuse eforturi în țările UE pentru a învăța despre provocările legate de apă, precum și pentru a dezvolta strategii și reglementări. Aceste reglementări sunt menite să sprijine guvernele statelor membre și să asigure implementarea şi sustenabilitatea reformelor în sectorul apă. Au fost stabilite o serie de acorduri ce impun statelor membre ale UE se ridice la standardele din sectorul de apă.

       Una dintre cele mai importante reglementări este Directiva-cadru europeană  privind apa (WFD) din 2000. Prezentul regulament este adesea considerat a fi cel mai important motor în construirea unui sector sustenabil de  apă. Această directivă include o cerință prin care statele membre, inclusiv Anglia, trebuie să efectueze măsurători frecvente ale calității apei pentru a evita poluarea apei potabile.

       Scopul principal al directivelor UE este de a consilia statele membre cu privire la cea mai bună modalitate de a integra politicile de apă în alte acte legislative, precum și cum să alinieze cantitatea de apă și eficiența. Obiectivul general este acela de a se asigura o cantitate necesară de apă de bună calitate disponibilă pentru toți locuitorii din întreaga Uniune Europeană. 

       Chiar dacă în Europa apa nu este atât de rară ca în Asia și Africa, există multe regiuni europene fără apă potabilă curată. Acesta este cazul României (R. Moldova), unde lipsa sistemelor de apă și apă uzată în mediul rural și unele orașe contribuie la perpetuarea unui nivel de trai scăzut.

       Este nevoie de mai mult decât de strategii și directive pentru angajarea statelor membre în reformarea politicilor  de apă. Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional (FMI) au condiţionat împrumuturile financiare de respectarea reglementărilor de apă şi de mediu.

         Prima provocare este de a adapta orașele noastre la schimbările climatice. Acest lucru poate fi realizat prin refacerea sistemelor de canalizare și prin înfiinţarea unor rezervoare de filtrare, unde apa poate penetra treptat. Aceasta este o modalitate de a crește infiltrarea și, de asemenea, pentru a ridica nivelul pânzei freatice, care nu sunt poluate cu apă uzată. 

Sursa: https://ro.ramboll.com/news/articles/apa-una-dintre-cele-mai-mari-provocari