Excursie la Staţia de epurare a apelor uzate din mun. Chişinău
O apă curată înseamnă o viaţă sănătoasă, iar fiecare cetăţean are dreptul la un mediu sănătos, subiect care se studiază şi în instituţiile de învăţământ din ţară, iar acţiunea de vineri, 31 ianuarie curent, vine să confirme interesul sporit, contribuind serios la educaţia civică şi ecologică a tinerei generaţii.
Aşadar, un grup de liceeni de la Liceul ,,Liviu Deleanu” din Chişinău s-au aflat astăzi într-o excursie de informare la obiectivul aparţinând sistemului de tratare a apei, Statia de epurare a apei mun. Chişinău (SE Chişinău) din cadrul ACC.
Pe parcursul excursiei la treapta de epurare mecanică şi trepata biologică, liceenii au fost însoţiţi de către reprezentanţii operatorului de apă şi canalizare, care le-au prezentat pe înţelesul tuturor, procesul tehnologic complex, prin care trebuie să treacă apa menajeră, astfel încât să devină o apă curată.
Tinerii vizitatori au aflat detalii despre cum funcţionează staţia în prezent şi cum va fi după reconstrucţie, li s-a explicat noţiunile de epurare mecanica şi biologică a apelor uzate, despre instalaţiile şi staţiile de pompare, cum decurge procesul propriu-zis de epurare a apei, despre nămolul format în procesul epurării, care este pompat pe platformele de nămol unde se produce deshidratarea lui, ce poluanţi se află în apa uzată, care sunt sursele de miros la staţie, daca are sens de facut educaţie ecologică la elevi în şcoli şi multe altele.
Dat fiind faptul, că Stația de epurare a apelor uzate din Chișinău a fost construită cu aproape șase decenii în urmă, iar numărul locuitorilor din Chișinău, practic, s-a dublat față de numărul existent la momentul punerii în funcțiune a stației, a crescut și volumul apelor reziduale preluate pentru prelucrare, a devenit iminent necesară construcţia unei noi staţii mai performante.
Cu siguranță, mesajul excursiei la SE Chişinău a fost înțeles or, este normal să conştientizăm, că pentru a avea apă curată, este firesc să contribuim cu toţii la menținerea apelor curate și să ne implicăm, atât din proprie inițiativă, cât și la solicitările altor instituții în proiecte, care ne educă în acest sens.
Tinerii vizitatori s-au arătat încântați de toate cele ce le-au fost explicate şi, mai mult, spun că le vor fi de mare ajutor cunoştinţele acumulate și că îi vor face mai responsabili.