Simptomele coronavirusului. Care sunt ele şi cum ar trebui să ne protejăm
Potrivit BBC, coronavirusul s-a raspândit în mai mult de 140 de ţări sau teritorii şi a luat peste 5 700 de vieţi.
Deci, cum am putea să ne protejăm?
Cel mai bun lucru este spălarea regulată şi minuţioasă a mâinilor, de preferinţă cu apă şi săpun.
Coronavirusul se răspândeşte atunci când o persoană infectată tuşeşte şi elimină mici picături – ambalate cu virusul – în aer. Acestea pot fi inspirate şi pot provoca infecţia dacă atingi mai întâi o suprafaţă pe care au aterizat aceste picături, după care îţi atingi ochii, nasul sau gura.
Aşadar, trebuie de tuşit şi strănutat în şerveţel, nu vă atingeţi faţa cu mâinile nespălate, iar evitarea contactului strâns cu persoanele infectate este important pentru limitarea răspândirii acestui virus.
Măştile de faţă nu oferă o protecţie eficientă, potrivit specialiştilor medicali.
Care sunt simptomele coronavirusului?
Coronavirusul infectează plămânii. Simptomele încep cu o febră urmată de o tuse uscată, care poate duce la probleme de respiraţie.
Este nevoie de cinci zile în medie pentru a începe să se prezinte simptome, au spus oamenii de ştiinţă, dar unii oameni pot avea simptome mult mai târziu.
Perioada de incubaţie durează până la 14 zile, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Dar unii cercetători spun, că poate dura până la 24 de zile.
Oamenii sunt mai periculoşi când au deja simptome, dar au existat sugestii, că unii pot răspândi virusul chiar înainte de a prezenta simptome.
Simptomele acestui virus pot fi uşor confundate cu alte boli, inclusiv răceala şi gripa.
Cat de mortal este coronavirusul?
Mortalitatea din cauza bolii pare scăzută (între 1% si 2%) – dar cifrele nu sunt de încredere. Mii de persoane sunt tratate, dar cazurile de deces continuă – deci rata ar putea fi mai mare.
Un studiu al OMS bazat pe datele luate de la 56 000 de pacienţi sugerează:
– 6% devin bolnavi critici – insuficienţă pulmonară, şoc septic şi risc de deces;
– 14% au simptome severe – dificultăţi de respiraţie;
– 80% prezintă simptome uşoare – febră şi tuse, iar unii pot avea pneumonie.
Persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni medicale preexistente (cum ar fi astmul, diabetul, boli de inimă, hipertensiunea arterială), sunt mai predispuse să se îmbolnăvească grav. Datele din China sugerează, de asemenea, că bărbaţii au un risc un pic mai mare de a muri din cauza virusului, decât femeile.
Tratamentul se bazează pe menţinerea corpului pacientului în mişcare, inclusiv suportul respirator, până când sistemul imunitar al acestuia poate combate virusul. Lucrările pentru găsirea unui vaccin sunt deja în curs.
Ce ar trebui să fac dacă cred că am coronavirus?
Pacienţii cu simptome uşoare – cum ar fi o tuse continuă nouă sau o temperatură ridicată peste 37,8 C – ar trebui să se autoizoleze acasă timp de cel puţin şapte zile, conform ultimelor sfaturi emise de Public Health England.
Dacă aţi intrat în contact cu cineva care ar putea fi infectat, trebuie să vă autoizolaţi. Oamenii ar trebui să ia măsuri „de bun-simţ” pentru a evita contactul strâns cu alte persoane, spune Public Health England.
Alte ţări şi-au introdus propriile măsuri. De exemplu, Centrele SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor recomandă persoanelor care prezintă simptome să apeleze la furnizorul de servicii medicale, iar celor care sunt uşor bolnavi, să se autoizoleze.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis, de asemenea, sfaturi pentru public.
Cat de rapid se răspândeşte?
Sute de cazuri noi sunt raportate în toată lumea în fiecare zi. Cu toate acestea, se crede, că agenţiile de sănătate ar putea să nu cunoască multe cazuri.
După ce a început în China, coronavirusul se raspândeşte rapid în ţări, precum Coreea de Sud, Italia şi Iran.