COVID19: Cu sau fără mască? Ce fel de măști trebuie să purtăm pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jur
Utilizarea măștilor de protecție reprezintă un subiect controversat. Specialiștii și autoritățile de la nivel mondial sunt împărțiți în două tabere: cei care recomandă utilizarea măștilor de protecție doar de către cei bolnavi și îngrijitorii acestora și cei care recomandă utilizarea măștilor la scară largă. În ultimul timp însă, din ce în ce mai multe țări au început să recomande populației să folosească măști confecționate acasă, din materiale la îndemână.
Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține, ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale, însă recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată.
Recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt că, în funcție de fiziologia pacientului și condițiile de mediu (precum umiditatea și temperatura), norul de vapori cu particule infecțioase eliminat în atmosferă prin tuse sau strănut poate străbate până la 7-8 metri.
Un studiu care a analizat împrăștierea picăturilor respiratorii și aerosolilor a arătat, că particule respiratorii mari pot ajunge la mai mult de 6 metri prin strănut, la mai mult de 2 metri prin tuse și la sub 1 metru prin expir normal. Astfel, distanța de 1 metru dintre persoane, recomandată de OMS, nu este suficientă.
O caracteristică epidemiologică a COVID-19 importantă în decizia de a purta sau nu mască de către populația generală este numărul mare de persoane asimptomatice și a celor în perioada presimptomică, care deși nu prezintă simptome de infecție respiratorie, îi pot infecta pe cei din jur. Un nou studiu sugerează, că până la 4 din 5 cazuri de infecție COVID-19 sunt asimptomatice.
Care sunt principale tipuri de măști de protecție și cât de eficiente sunt?
Măștile pot fi medicale (testate și aprobate de autorități) sau realizate industrial sau individual din diverse materiale, adesea bumbac 100%. Măștile medicale se împart în două categorii principale: chirurgicale și de protecție respiratorie (supuse unor testări ale eficienței filtrării). În America, o mască N95 filtrează 95% dintre particulele submicronice de clorură de sodiu. În Europa, măștile FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule și permit scăpări de maxim 8% către exterior.
Măștile chirurgicale au scopul de a-i proteja pe ceilalți de particulele respiratorii ale purtătorului. Nu este etanșată pe față și există scurgeri pe la marginile măștii atunci când purtătorul inspiră. Nu pot fi reutilizate și trebuie schimbate atunci când se umezesc.
Măștile de protecție respiratorie au scopul de a-l proteja pe purtător de cei la care este expus, inclusiv prin aerosoli. Trebuie să fie verificată etanșeitatea, iar atunci când sunt purtate corect au scăpări minime. Ideal, ar trebui aruncate după fiecare interacțiune cu un pacient sau după proceduri care generează aerosoli, precum și dacă devine umedă, nu mai este etanșă sau este contaminată cu fluide de la pacienți. În situații în care nu sunt resurse suficiente, acestea pot fi reutilizate după resterilizare prin aburi sau iradiere gamma.
Deoarece există puține resurse, iar personalul din prima linie este supus unui risc mult mai mare de contaminare față de restul populației, măștile medicale trebuie utilizate doar de aceștia. În cazul în care nu sunt disponibile, ECDC propune ca ultimă măsură de protecție măștile artizanale.
Pentru populația generală se iau măsuri de aplatizare a curbei epidemice – o noțiune esențială în pandemia COVID-19, care presupune menținerea unei incidențe zilnice a infecțiilor care să nu suprasolicite serviciile medicale. Scopul principal este ca persoanele infectate, simptomatice sau asimptomatice, să nu transmită și altor persoane virusul.
Studiile care au analizat eficiența măștilor artizanale au arătat, că în ciuda faptului că sunt mai puțin eficiente ca cele chirurgicale, oferă un grad de protecție, mai ales al celorlalte persoane față de purtător. Orice tip de mască folosită la nivel populațional va scădea riscul de expunere virală și infecție, în ciuda etanșeității și aderenței imperfecte.
Alt studiu consideră, că măștile improvizate sunt mai bune decât nicio altă protecție, dar atrage atenția, că orice mască, indiferent de cât de eficientă este filtrarea și etanșeitatea ei, va avea efecte minime dacă nu este folosită împreună cu alte măsuri de prevenție precum izolarea persoanelor infectate, imunizarea, și spălatul des al mâinilor.
O recenzie a concluzionat, că măsurile simple de sănătate publică pot fi foarte eficiente în a întrerupe sau a reduce răspândirea virusurilor respiratorii, mai ales atunci când sunt parte a unui program care include educarea populației. Pe baza studiilor din epidemia SARS, cercetătorii recomandă: spălatul des pe mâini, bariere fizice (mănuși, halate, măști) și izolarea persoanelor cu suspiciune de infecție respiratorie.
Recomandări OMS pentru a folosi corect masca de protecție
- înainte de a pune masca trebuie ne spălăm mâinile cu apă și săpun sau cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool;
- masca trebuie să acopere nasul și gura, fără a lăsa spații între față și mască;
- trebuie să evităm pe cât posibil să atingem masca; dacă totuși facem acest lucru, trebuie ne spălăm mâinile cu apă sau săpun sau cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool;
- o mască umedă trebuie înlocuită;
- a nu se reutiliza măștile de unică folosință;
- atunci când scoatem masca: nu se atinge din față, ci se scoate din spate, aruncând-o imediat într-un container închis;
- la sfârșit ne spălăm mâinile cu apă sau săpun sau cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool.
Folosirea de măști improvizate ar putea contribui la controlul pandemiei COVID-19, dar doar dacă sunt respectate măsurile de igienă și distanțare socială. Există riscul ca purtarea măștilor să ducă la un simț fals de siguranță cu ignorarea celorlalte măsuri de sănătate publică.
Dacă alegem să purtăm o mască o facem pentru a-i proteja pe cei din jur și pe noi înșine, dar doar dacă o facem corect. Înainte de o pune sau da jos trebuie să ne spălăm pe mâini. Atunci când o purtăm nu atingem fața sau masca. Dacă totuși o atingem ne spălăm imediat pe mâini. Nu o ținem doar pe gură, aceasta trebuie să acopere și nasul. Nu se dă jos și nu se ține la gât masca pentru a fuma, scuipa etc.
Sursa:https://raportuldegarda.ro/articol/masti-protectie-covid-19-recomandari-autoritati/