Fiți responsabili și protejați mediul în care trăiți!
Deseori, comportamentul necivilizat al oamenilor determină executarea unor lucrări ale Furnizorului de apă, care se realizează cu greutate și prezintă risc, mai ales în contextul măsurilor preventive și de stopare a răspândirii galopante a coronavirusului.
Drept urmare, este foarte important să cunoaștem, ce prezintă apele uzate și care sunt acele materiale sau obiecte, pe care nu este bine să le aruncăm în vasul de toaletă.
Așadar, apele uzate sunt rezultate în urma proceselor industriale de producţie sau activităţilor casnice, poluate cu diferite substanţe, evacuate prin intermediul sistemului de canalizare în Stația de epurare și deversarea lor după epurare în emisar (receptorul de ape uzate epurate) sau evacuarea lor pentru utilizarea ulterioară.
De obicei, acestea au în compoziţie 99% apă şi 1% materii organice şi nutrienţi (azot, potasiu, fosfor), materii anorganice şi minerale dizolvate, materii chimice toxice şi microoorganisme patogene (viruşi, bacterii și viermi intestinali). Toate acestea pot afecta sănătatea fiinţelor vii şi mediului înconjurător, în situaţia în care apele uzate sunt deversate fără a fi tratate în prealabil.
În cadrul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, de acest lucru sunt responsabile stațiile de epurare, care prin procedee mecanice și bio-chimice transformă apele uzate în ape ce pot fi redate mediului.
Printre cele mai des întâlnite elemente, care blochează în mod constant rețelele de canalizare şi pompele de ape uzate, sunt șervețelele umede, absorbantele, părul uman etc. Atunci când reușesc să străbată complicata rețea de canalizare, acestea ajung în stațiile de epurare. Aici, aceste elemente blochează grătarele rare și dese, precum și sitele din dotare, curățarea cărora se face doar manual și deseori poate conduce la oprirea temporară a stațiilor.
Facem din nou un apel către toată lumea: fiți responsabili și protejați mediul! Pentru un viitor mai sigur, spuneți NU poluării, fiți mai responsabili, nu prin vorbe, ci prin disciplină, sortând și reciclând deșeurile, păstrați apele curate pentru voi și viitorul copiilor!