Alertă hidrologică: folosiți apa potabilă doar pentru uz casnic și menajer!
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o alertă hidrologică. Este vorba de cod galben de secetă. Astfel, potrivit specialiștilor, seceta hidrologică se va menține în bazinele acvatice din țară până pe 27 aprilie.
Resursele de apă potabilă sunt limitate și trebuie să avem grijă de fiecare picătură, pentru a beneficia în continuare, la orice oră din zi sau din noapte, de o apă sigură de la robinet.
În contextul emiterii alertei hidrologice și a codului galben de secetă, precum și a măsurilor necesare evitării raspândirii COVID-19, S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” recomandă tuturor să consume rezervele de apă potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic, menajer.
Traversăm cu toții o perioadă dificilă, în care punem pe primul loc igiena personală, pentru a ne păstra sănătatea, având în vedere recomandările privind spălatul frecvent al mâinilor, feței, alimentelor etc.
Cu regret, în contextul secetei hidrologice în care ne-am pomenit, mulți utilizatori casnici sunt tentați să folosească cantități semnificative de apa de la robinet pentru irigarea culturilor agricole, a gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, fapt ce contribuie la majorarea semnificativă a consumului menajer de apă.
Cel puțin în perioada decretării stării de urgență, pentru a avea posibilitatea alimentării cu apă potabilă în regim continuu, trebuie evitată folosirea apei potabile pentru scopuri agricole și de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, bazine etc.).
Astfel, în cazul în care unii clienți nu vor face eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, va exista riscul, ca o parte a locuitorilor mun. Chișinău, în special, din zonele mai înalte sau pe cei aflați la capăt de rețea, să primească apă cu presiune scăzută sau să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice.
Cu toate că Operatorul dispune de capacități suficiente pentru producerea și înmagazinarea cantității de apă potabilă necesară consumului casnic și menajer, pentru a avea posibilitatea alimentării cu apă potabilă în regim continuu, utilizarea apei pentru irigarea culturilor agricole sau a grădinilor poate conduce la diminuarea rezervelor de apă în rezervoare.
Reamintim, că obligaţiile contractuale ale clienţilor noştri prevăd, că toţi utilizatorii, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia de a asigura folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua publică de alimentare or, problemele legate de consumurile mari pot fi rezolvate mai ușor având înțelegere și sprijin din partea consumatorilor noștri.
S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” întreprinde toate măsurile pentru a asigura locuitorilor din aria de operare un regim de furnizare a apei 24 de ore din 24, prin inspectarea cu regularitate a instalațiilor și rețelelor din exploatare, dar contează și pe sprijinul populației în ceea ce privește utilizarea rațională a resurselor de apă.
Precizăm, ca legislația în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești.