Se declară război ambroziei. Persoanele fizice și agenții eco-nomici, obligați să o nimicească de pe terenurile proprii
A început să înflorească ambrozia, ceea ce înseamnă, că se activează alergiile provocate de polenul plantelor, extrem de periculoase pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen – circa 20 microni diamentru și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.
Ambrozia este o plantă anuală, care crește prin grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv, în zonele lăsate în paragină (de aici și denumirea populară: iarbă de paragină), cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.
Din punct de vedere medical, ambrosia este caracterizată ca fiind cea mai alergenă specie cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei. Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, astm bronşic, dermatită de contact, urticarie. Medicii le recomandă cetățenilor să se protejeze împotriva polenului răspândit de ambrozie. În special, alergicii sunt îndemnați să reducă timpul petrecut în aer liber, să spele frecvent fața și mâinile și să poarte măști de protecție.
Combaterea ambroziei se face prin metode recomandate de specialişti, respectiv, cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, cu excepţia erbicidării – în zonele de interes public. În celelalte zone, se poate aplica şi erbicidarea, însă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiştilor şi sub directa îndrumare şi controlul specialiştilor din cadrul unităţilor fitosanitare pentru protecţia plantelor, pe toată perioada de vegetaţie
În septembrie 2018, Guvernul R. Moldova a votat includerea ambroziei în lista plantelor interzise pe teritoriul Republicii Moldova, iniţiând măsuri de combatere a ambroziei.
Întrucât sezonul ambroziei se apropie,agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile care le dețin și să înlăture ambrozia, în caz contrar, aceștia vor fi sancționați conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, care prevede, că omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.