Bazinul unui râu din Moldova a fost reabilitat ecologic. Ce presupune această procedură
Râul Ciulucul Mic este unul dintre râurile din țara noastră care a avut de suferit din cauza nerespectării regimului hidrologic, a lipsei fâșiilor de protecție și a nivelului scăzut de informare a populației. Acești factori s-au răsfrâns negativ inclusiv asupra cantității și calității resurselor de apă și a sănătății și bunăstării populației locale. În urma proiectului „Managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică a bazinului râului Ciulucul Mic”, realizat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenției Austriacă pentru Dezvoltare și Cooperare bazinul râului a fost reabilitat ecologic.
Potrivit coordonatoarei proiectului, Gabriela Isac, totul a început de la deplasările de documentare de-a lungul cursurilor principale ale Ciulucului Mic și afluenților lui principali Ciulucul Mare și Ciulucul de Mijloc. Astfel, echipa și-a putut forma o viziune integrală asupra stării râului, element esențial pentru atingerea obiectivelor propuse.
„Am continuat cu măsuri de informare și conștientizare a publicului larg în bazinul hidrografic al râurilor Ciuluc și în toată țara cu scopul protecției și restabilirii resurselor de apă. Au urmat multe activități practice de reabilitare ecologică a bazinului râului: construcția și folosirea lăzilor de compostare a frunzelor la câteva instituții din orașul Sângerei, acțiuni de salubrizare la care au participat circa 270 de locuitori ai localităților cuprinse de proiect, precum și acțiuni de înverzire”, explică Gabriela Isac.
Astfel, în pofida secetei și a iernii timpurii din anii 2018-2019, au fost plantați până la 29.000 de puieți și butași, procurați în cadrul proiectului și donați de persoane fizice. La plantare au participat aproximativ 780 de persoane în cadrul a peste 36 de evenimente de plantare în 10 localități din bazinul râului Ciuluc. Au fost plantați 29 de specii de copaci și arbuști pe malurile râurilor, iazurilor, în jurul izvoarelor, în parcuri (școlare sau publice), în calitate de gard verde la gunoiște dar și ca fâșie de-a lungul drumului.
Varietatea speciilor și a locurilor de plantare a avut obiectivul de a asigura supraviețuirea puieților, sporirea biodiversității, implicarea localnicilor, promovarea valorii copacilor pentru beneficiul mediului și omului. De asemenea, scopul proiectului a fost de a spori conștientizarea populației și a autorităților publice locale în domeniul managementului integrat al apelor și reabilitarea ecologică în bazinul hidrografic al râului Ciulucul Mic.
Sursa: agora.md