Deșeurile de plastic aruncate în cursurile de apă ajung în oceane într-un ritm de circa 50 kg/secundă (studiu). Acestea ucid în fiecare an aproape un milion de păsări marine, o sută de mii de mamifere marine și nenumărați pești
Deșeuri din plastic aruncate în cursurile de apă, mai ales în cele din Asia, reprezintă una dintre cele mai importante surse de poluare a oceanelor lumii, conform unui studio efectuat de o echipă de cercetători olandezi.
Cursurile de apă deversează annual între 1,15 și 2,41 milioane de tone de plastic în oceane, la aproximativ 50 kg pe secundă, a declarat pentru sursa citată Jan van Ewijk, responsabil de comunicare în cadrul Ocean Cleanup, o fundație olandeză specializată în dezvoltarea de noi tehnologii pentru curățarea oceanelor de deșeuri.
Două treimi din această poluare global provine de la douăzeci de fluvii cele mai poluante. 86% din aceste deșeuri din plastic provin din râuri din Asia, au precizat oamenii de știință din cadrul Ocean Cleanup.
Aflat pe teritoriul Chinei, fluviul Yangtze, care este unul dintre cele mai mari cursuri de apă din lume, ”este bazinul hidrografic care contribuie cel mai mult la poluarea oceanelor lumii, deversând nu mai puțin de 330.000 de tone de plastic în Marea Chinei de Est. În cadrul acestui clasament urmează fluvial Gange, din India, Xi, Dong și Zhu Jiang din China și Brantas, Solo, Serayu și Progo din Indonezia.
Acest lucru ,,subliniază necesitatea concentrării eforturilor în vederea controlării și reducerii (poluării — n.r.) în țările din Asia cu un ritm rapid de dezvoltare economic și care au o gestionare defectuoasă a deșeurilor”, au precizat cercetătorii.
Acest studiu a fost publicat în contextual începerii, luni, a primei conferințe ONU dedicată îmbunătățirii protecției oceanelor lumii, eveniment desfășurat timp de cinci zile în Statele Unite și la care vor participa reprezentanții a circa 85 dețări.
Volumul de deșeuri din plastic ar putea depăși cantitatea de pește din mări până în 2050 în lipsa unor măsuri eficiente contra poluării. Deșeurile de plastic din oceane au fost asemănate cu un covor uriaș, însă Administrația națională a oceanelor și a atmosferei (NOAA) din SUA susține că mare parte din această poluare este invizibilă pentru ochiul liber.
Deșeurile de plastic ce ajung în oceane ucid în fiecare an aproape un milion de păsări marine, o sută de mii de mamifere marine și nenumărați pești.