Apa şi sănătatea
Suntem atât de obișnuiți să avem apa la îndemână, încât de multe ori uităm cât de important este aceasta pentru organism, astfel că… uităm să bem destulă. Specialiștii recomandă măcar doi litri de apă zilnic pentru adulți, chiar mai mult în condiții de căldură.
Cert e faptul ,că nevoia de apă variază de la om la om, dar, în general, cei mai mulți beau doar când le este sete. Oboseala, irascibilitatea, durerile de cap, lipsa de energie și scăderea puterii de concentrare sunt doar câteva simptome, care apar cu repeziciune și ne afectează existența, de cele mai multe ori subtil. Cu timpul, un regim de viață într-o continuă stare de deshidratare (chiar dacă ușoară) poate duce și la alte probleme, cum ar fi cele legate de piele, acumulări de toxine și probleme de rinichi, constipații, digestie etc.
Soluţia e una: trebuie să consumăm cât mai multă apă pură! Cu timpul ne vom obișnui și nu va mai părea deloc dificil, în special, după ce ne facem un regim, care începe dimineața cu un pahar mare de apă. Iar dacă ești prea obișnuit cu sucurile (sperăm noi naturale, nu artificiale) și cumva ți se pare că apa n-are gust și nu-ți face prea mare plăceresă o bei… poți stoarce în ea puțină lămâie, îi poți adăuga câteva frunze de mentă, o felie de portocală sau o bucățică din orice alt fruct. Orice te ajută să bei mai ușor, măcar de sănătate, dacă nu de plăcere.
Aveţi aici și motivele, pentru care merită să te străduiești să bei cât mai multă apă, chiar dacă nu îți este sete, mai ales, dacă ținem cont de faptul, că setae intervine atunci când organismul începe să resimtă efectele negative ale deshidratării:
-Ajută la eliminarea toxinelor prin transpirație și urină, totodată, dacă bem apă pură, evităm depunerile în rinichi (așa-numitele pietre).
-Favorizează rezistența la efort și întârzie apariția oboselii, te ajută să gândești și să te concentrezi mai multă vreme, să fii mai alert și să faci față mai bine efortului.
-Întărește sistemul imunitar – persoana care consumă apă are șanse mai mici să se îmbolnăvească, apa ajută la prevenirea infarctului miocardic și reduce probabilitatea apariției unor tipuri de cancer.
-Te susține când vrei să slăbești – nu intervine direct în eliminarea grăsimii, dar favorizează procesele care au loc în organism și, în plus, reduce foamea și senzația de stomac gol.
– Are efecte benefice asupra pielii – hidratează pielea și o menține netedă, moale și tânără, ajută la întârzierea apariției sau reducerea ridurilor.
-Ajută în procesul de digestive și, de rând cu un regim bogat în fibre, la evitarea constipației.
-Te scapă de durerile de cap – sau, mai degrabă, previne apariţia acestora, pentru că deshidratarea poate duce la migrene serioase și, merită menționat, poate conduce și la dureri de spate.
-Te ferește de crampe musculare și dureri de articulații.
-Hrănește corpul – este esențială în circulația nutrienților de care corpul are nevoie pentru buna funcționare și susține/accelerează metabolismul.
-Te face mai fericit și mai entuziast – nu râde, că nu este o glumă. O bună hidratare te ajută să fii sănătos și energic, implicit, favorizând optimismul și inițiativa.
Și… petermen lung, te ajută să economisești o mulțime de bani – și pentru că își adduce contribuția la sănătatea ta, deci, ajungi mai puțin la farmacie și la clinică, dar și pentrucă apa este mai ieftină decât orice alte lichide fabricate și îmbuteliate.