Cod galben de caniculă: Recomandări privind alimentația și hidratarea. Ce este interzis!
Până la data de 9 august, meteorologii au emis Cod galben de caniculă, valabil în toată țara. În această perioadă, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33°C și +34°C.
Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au elaborat un șirde sfaturi pentru alimentația și hidratarea pe timp de caniculă:
– Evitați mesele copioase, cu mai multe tipuri de alimente, bogate în grăsimi, amidon și zahăr. Acestea se digeră mai dificil și solicită mai mult efort din partea organismului.
– În schimb, susțineți organismul în procesul de răcorire consumând mese simple, bogate în fructe și legume proaspete, care sunt bogate în apă. Consumați nu mai puțin de două porții de fructe și trei porții de legume proaspete în zi.
– Evitați să consumați alcool – acesta deshidratează, mărește tensiunea arterială și împiedică organismul să lupte eficient cu canicula.
– Limitați consumul băuturilor bogate în cofeină (ceaiul și cafeaua), întrucât acestea deshidratează și consumați minim 2-2,5 litri de apă pe zi.
– Fiți atenți la temperatura băuturilor – nu este indicat să consumați băuturi foarte reci. Acestea au un efect de răcorire de scurtă durată, întrucât organismul trebuie să le încălzească până la temperatura sa internă, drept rezultat se generează căldură, iar senzația de răcoare dispare. În plus, aceste băuturi pot cauza apariția unor simptome de răceală.
– Alegeți cu precauție alimentele de la raft, în special pe cele perisabile, precum ouăle, carnea, peștele, laptele și produsele lactate, maioneza, prăjiturile. Nu le cumpărați din locurile neautorizate sau din stradă. Dacă nu sunt verificate și păstrate corespunzător acestea pot fi sursa unor intoxicații alimentare severe.
Potrivit meteorologilor, în perioada indicată pe arii extinse în republică temperatura aerului va crește până la +34°C şi mai mult.
Riscuri:
– risc de afectare a stării de sănătate a populaţiei (leşinuri, crize de hipertensiune, insolaţii, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii);
– afectarea capacităţii de muncă;
– veştejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte şi necoapte, întreruperea creşterii culturilor agricole.
Recomandări:
– evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11 şi 18;
– purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;
– consumul zilnic a circa 1,5 – 2 litri de lichide;
– evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice;
– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice.